Wednesday, February 5, 2014

O a treia posibilitate de a calatorii cu yachtul

Ca sa-ti oferi tie si familiei o vacanta de doua saptamani in Mediterana, in apele Greciei si ale Croatiei, ai doua posibilitati: sa inveti sa navighezi si sa iti cumperi un yacht sau sa inchiriezi un yacht cu skipper pentru o saptamana sau doua. Pretul inchirerii depinde foarte mult de marimea si calitatea barcii, de vechimea ei, de sezon sau de locatie. Dar pentru un yacht de marimea Tattoo 26 (a unui yacht pana in 10m, care poate primi 4-5 turisti plus skipper-ul) un pret mediu pentru doua saptamani ar putea fi 2800 euro. Cred ca acest pret este chiar sub medie. 

Dar exista si o alta posibilitate de a face astfel de vacante!
E simpla, dar cere schimbare de perspectiva si colaborare.
Exista astazi toate conditiile juridice, politice, economice si culturale pentru a face viabila si sigura aceasta posibilitate.
Sa cumperi un yacht impreuna cu altii, in coproprietate.
Cunosc oameni in  Europa care fac deja acest lucru!!

Evident fiecare grup isi va gasi propriul model de organizare.
Modelul pe care eu il propun presupune 12 coproprietari, dintre care unul voi fi eu, skipper-ul. Acest model coboara drastic cheltuelile necesare unei croaziere de doua saptamani la aproximativ 700 euro! De patru ori mai putin decat in cazul inchirierii yachtului de la o companie.
12 coproprietari este ideal caci asta inseamna ca fiecare se va putea bucura de yacht impreuna cu familia pentru o luna, mai precis pentru 4 saptamani. Aceste 4 saptamani vor fi grupate in 2 croaziere de 2 saptamani: una in asa numita perioada de vara (mai-octombrie) si alta in perioada de iarna (noiembrie-aprilie). 
Dupa 3 ani yachtul poate fi revandut si fiecare isi va recupera partea. In total fiecare coproprietar va beneficia de 6 vacante; a caror perioada va fi stabilita foarte clar de comun acord de catre toti coproprietarii, inca de la inceput. 
De aceste vacante te poti bucura tu cu familia ta sau poti oferi vacanta parintilor, rudelor, prietenilor, unui partener de afaceri sau unui angajat pe care vrei sa-l rasplatesti.
Evident, dupa 3 ani, putem reinnoi contractul si toate detaliile lui. 

Este foarte important ca fiecare coproprietar sa inteleaga ca traseul yachtului va fi stabilit in mod foarte clar inainte si acest traseu ( in mare) nu va putea fi modificat! Yachtul isi va urma traseul din nordul Croatiei spre sudul Cretei si retur conform graficului specificat! Doar in cadrul fiecarui traseu exista flexibilitatea alegerii pe unde sa caltorim, in conditiile  ajungerii la destinatia specificata in grafic la data specificata!! (vezi pagina TRASEE)

Avantajele unui astfel de model sunt clare: pretul extrem de redus in ceea ce priveste posesia ambarcatiunii si angajarea skipper-ului. (In primul rand noi nu vom plati taxele catre stat pe care le platesc companiile ce practica activitati de turism si yachtul va fi folosit la maxim, tot timpul anului, de cei 12 coproprietari, in urma unui grafic foarte clar stabilit de la inceput. In plus, skipper-ul, adica eu, se va multumi cu un salariu lunar redus aproape la o treime din salariul mediu al unui skipper standard.)
De asemenea traseele (in cadrul punctelor de plecare si sosire care vor fi strict respectate) vor fi mult mai flexibile, mai personalizate decat in cazul unei croaziere standard. Vom face plimbari cu caiacul, vom descoperi plaje ascunse de care ne putem bucura in exclusivitate, vom face foc de tabara, vom spune povesti, vom dansa pe muzica tribala.
Din nordul Croatiei pana in sudul Cretei, de-a lungul tarmului, exista nenumarate orase superbe: Porec, Rovinj, Pola, Cres, Osor, Zadar, Trogir, Split, Makarska, Korcula, Orebic, Dubrovnik, Kotor, Budva, Petrograd, Durresi, Korfu, Xania, Iraklio unde putem acosta si reaproviziona.
Putem face mici excursii de o zi sau doua pe insule sau pe continent pentru a vizita manastiri, cascade, lacuri, munti, chei sau alte orase (P.N. Krka, P.N. Plitvice Jezera, canionul Samaria, etc.).

Din punct de vedere juridic este posibil si simplu: yachtul poate fi cumparat in coproprietate pentru agrement. A face calatorii cu acest yacht detinut in coproprietate nu presupune nici o taxa si poti avea la bordul lui rude sau prieteni, dintre care unul poate fi cineva care are un permis de navigator.

Acum este posibil si simplu sa calatoresti din Romania in Croatia, Muntenegru, Albania sau Grecia. Nu ai nevoie de nici o viza sau alta formalitate.

Partea cu adevarat buna este ca investitia va putea fi foarte repede recuperata!
La un cost total al yachtului de 36.000 euro (vorbim de un Tattoo nou, dotat cu toate componentele necesare sigurantei, navigatiei, independentei electrice, inclusiv asigurare, impozite etc) partea fiecaruia din cei 12 coproprietari va fi de 3.000 euro.

Acesti bani nu se pierd caci dupa vanzarea yachtului vei recupera cel putin 2.500 euro. Asta inseamna ca cheltuiala anuala (de-a lungul primilor 3 ani) a detinerii yachtului va in jur de 200 euro. Plata skipper-ului va fi de 100 euro lunar pentru fiecare coproprietar, adica 1200 euro anual; asta inseamna in total 1.400 euro pentru cele 4 saptamani de vacanta, 350 euro pe saptamana, 50 euro pe zi pentru 4-5 persoane! Acest pret chiar este comparabil cu cazarea la camping in propriul cort!!

Dar fiecare coproprietar poate pastra pentru el o vacanta (de doua saptamani) si o alta (tot de 2 saptamani) o vinde cu 2000 de euro (sau cat va putea). Asta inseamna ca in anul respectiv (scazand plata skipper-ului (1200 de euro) din cei 2000 de euro castigati de pe urma vinderii vacantei) ramane cu 800 de euro castig si o vacanta gratuita! Cheltuiala anuala cu detinerea yachtului fiind aproximativ 200 de euro, inseamna ca in aceasta varianta efectiv castiga 600 de euro si  o vacanta de 2 saptamani gratuita (in ce priveste posesia yachtului si serviciile skipper-ului) (va mai avea doar cheltuieli cu transportul pana la ambarcatiune si retur, cu carburantii, diversele taxe portuare si mancarea)!!! 

Pentru a intelege mai multe despre taxe portuare etc:
porturi din Croatia





3 comments:

  1. Super ideea! O să spun prietenilor de acest proiect frumos şi plăcut pentru toţi participanţii! :) Felicitări, Bogdan! Succes în găsirea celor 12 coproprietari!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc! Se pare ca la acel eveniment organizat de Open Connect am avut un feed-back pozitiv!!

      Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete